Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
1️⃣ LEEDS UNITED
Jest to seria, którą stworzyłem dawno temu, lecz nieco ją odświeżyłem i odrestaurowałem. Zaszły tutaj zmiany kosmetyczne i tam gdzie trzeba aktualizacja danych. Cykl ten polega na przedstawieniu klubów, które zostały "zapomniane", zakurzone. Nie trzymałbym się jednak tego określenia, aż tak kurczowo. Pojawią się tutaj również drużyny, które swój prime, najlepsze momenty czy dominację mają już za sobą. Pierwotnie, gdy tworzyłem tą serię, co i raz padały pytania czy będą również polskie kluby? Wtedy odpowiadałem, że nie będzie, ale teraz...
? Klub powstał w 1919 roku i jest następcą drużyny o nazwie Leeds City FC, która powstała w 1904 roku. Stało się tak, ponieważ Leeds City został zawieszony z powodu podejrzenia o wypłacanie piłkarzom nielegalnych (jak na owe czasy) wynagrodzeń podczas I wojny światowej. Miasto nie udzieliło wsparcia klubowi, więc ten został wystawiony na licytację i został kupiony za kwotę 1000£ przez Salema Halla. Największym rywalem Leeds jest Manchester United. Mecze pomiędzy tymi zespołami nazywane są "Pennines derby". Silną więź rywalizacji utrzymują również z Chelsea, oraz z lokalnymi drużynami: Huddersfield Town, Bradford City, Sheffield United i Sheffield Wednesday.
? Zapewne obecnie część z Was kojarzy ten angielski klub głównie z tego, że gra w nim nasz reprezentant Polski Mateusz Klich i że trenerem jest Marcelo Bielsa. Nie jest to żadna ignorancja, w końcu nie każdy oglądał Championship i nie każdy interesował się piłką od zawsze i nie musi znać przeszłości każdego klubu. The Whites, czy też The Peacocks, bo takie przydomki ma Leeds, swój najlepszy czas przechodził w latach 60 i 70. Po sezonie 1981/82 klub spadł do Championship i powrócił do najwyższej klasy rozgrywkowej dopiero w sezonie 90/91. Sezon później pod wodzą trenera Howarda Wilkinsona zdobyli Mistrzostwo Anglii. W Premier League utrzymali się z końcem sezonu 2003/2004. Kolejne trzy sezony spędzili w Championship, a następnie spadli jeszcze niżej - do League One. W sezonie 2010/2011 wrócili do Championship. Ich powrotu do Premier League wyczekiwało wielu kibiców, aż w końcu to marzenie się ziściło i "The Peacocks" sezon 2020/21 rozpoczęli w najwyższej klasie rozgrywkowej w Anglii.
⭐️ Największe sukcesy:
? Puchar Miast Targowych [Puchar UEFA] (2): 1967/68, 1970/71
? Mistrzostwo Anglii (3): 1968/69, 1973/74, 1991/92
? Puchar Anglii: (1): 1971/72
? Puchar Ligi Angielskiej (1): 1967/68
? Community Shield (2): 1969/70, 1992/93
⭐️ Najwięcej występów w historii klubu:
? Jack Charlton (773) [1952–1973]
⭐️ Najwięcej goli w historii klubu:
? Peter Lorimer (238) [1962–1979, 1983–1985]
⭐️ Najwyższe zwycięstwo w lidze
✔️ 8:0 Leicester City (1934r)
⭐️ Najwyższa porażka w lidze
❌ 1:8 Stoke City (1934r)
⭐️ Najwyższe zwycięstwo w europejskich pucharach
✔️ 10:0 Lyn Fotball (Puchar Europy 1969r)
⭐️ Najwyższa porażka w europejskich pucharach
❌ 0:4 Lierse SK (Puchar UEFA 1971r)
❌ 0:4 FC Barcelona (Liga Mistrzów 2000r)
? Znani piłkarze, którzy tu grali:
Alan Smith
Harry Kewell
Rio Ferdinand
Mark Viduka
Jonathan Woodgate
Jimmy Floyd Hasselbaink
Éric Cantona
Anthony Yeboah
Robbie Fowler
Gary Speed
Chris Wood